"Épp a tűket húzom ki a királyfi testéből!"

2022.01.10

A meseterápiában a mesét adhatja a terapeuta, a mesét hozhatja a kliens, de az is előfordul, hogy egy adott keretből választ a kliens mesét, egyszerűen megérzésből, ahogy Boldizsár Ildikó mondja, a lélek választ.

Ebben az esetben ez utóbbi történt. A lélek választotta meséből merítünk válaszokat a korábban megfogalmazott hiányokra.

Bejárjuk a mesét, a mese is pedig a mi lényünket, tetőtől talpig átitat minket a képeivel, a hangjaival, az illatával. Majd hagyjuk, hogy a mese beszippantson minket is, s egyszer csak egy konkrét meseszereplővé válunk, akinek feladata van ott, azon a mesehelyszínen, ahol éppen most van.

A kliens a mese főhőseként látja magát, ő a királylány. Épp a királyfi mellett áll, a feleségeként, a mese végén, azaz a teljes happy end-ben.

Egy fűszálat, pitypangot hozna magával a meséből (vajon miért?). Mire lehet használni egy fűszálat, pitypangot?

A kérdésre, mi dolga ott, úgy felel, hogy semmi más dolga nincs ott, mint jól éreznie magát.

Egyetlen ellenfele van, a szolgálólány (aki elvette az őt megillető helyét).

Nemcsak ellenfele, de segítői is akadnak, a tündérek. Nyugodt, meleg és biztonságos környezetben, a békesség érzése járja át. Nincs benne semmiféle vágy, amit el szeretne érni, nem akar már semmit megszerezni, "csak"jól akarja érezni magát!

A mese konfliktusaként pedig azt éli meg, mikor a szolgálólány átveszi a királylány helyét. Így egy szerepcsere jön létre, s a szolgálólányból ál-királylány, a királylányból pedig szolgálólány válik, aki nagyon sokat sír mély bánatában, de nem szól egy szót sem.

Ekkor feltettem a kérdést:

Hogyan jelenik meg mindez a te életedben?

"Hát ez az! Sehogy!!!" - kiált fel.


Lehetséges, hogy ez egy vágyott állapot? - próbálkozom megérteni a helyzetet, hiszen, senki nem léphet, sőt ugorhat át egy egész mesét, kihagyva a mesei feladatokat, amik megszerzése nélkül nem vagyunk képesek feloldani az elakadási pontot.

"Igen, pontosan erre vágyom!"- nagyot sóhajt.

Talán épp ez az elakadási pont. A bátorság hiánya. Megnyugtatom, hogy nincs mitől félnie, közösen dolgozunk, együtt pedig könnyebb.

Akkor hol vagy valójában a mesében?

"Épp a tűket húzom ki a királyfi testéből!"

Most már elkezdődhet az igazi munka. Megtörtént az első bátor lépés, ránéztünk az élettelenül fekvő királyfira, akit rengeteg tűvel szurkáltak teli, talán épp emiatt mozdulatlan. A királylány pedig elhatározza magát, hogy verejtékes munkával, étlen-szomjan, éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy megtisztítsa a királyfit az őt megbénító tűktől (sérülésektől, fájdalmaktól).

A munka még izgalmasabb, ha elárulom, hogy a "mese minden szereplője én magam vagyok", ahogy Propp, a mesekutató mondja.

Ha ebből a nézőpontból vizsgálom a királyfit, akkor fel kell tennem önmagamnak is a kérdést, engem milyen, sérülések fájdalmak bénítanak meg? Mik azok a tűk???

...

Itt folytattuk:)

NAGY LUCA
fotó: Deim Balázs, Erőss Mariann 
Minden jog fenntartva 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!